Dato’ Seri Dr. Hj Zulkifli Mohamad Al-Bakri, Mufti Pertama Dilantik Menjadi Menteri di Malaysia

0

Setelah menanti dengan penuh debar, rakyat Malaysia akhirnya menarik nafas lega setelah Perdana Menteri ke 8 Malaysia, Tan Sri Muhyidin Yassin telah mengumumkan barisan kabinet kerajaan yang baru semalam. Ini setelah senarai tersebut mendapat perkenan daripada YDP Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah.

Antara perlantikan yang menarik perhatian ramai ialah perlantikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), YB Dato’ Seri Dr. Hj Zulkifli Mohamad Al-Bakri. Beliau yang sedang memegang jawatan Mufti Wilayah pada masa itu, dilantik di atas tiket Senator dan baru sahaja mengangkat sumpah sebagai senator pagi tadi.

Kepada yang ingin mengetahui serba sedikit tentang Sahibul Samahah YB Dato’ Seri Dr Hj Zulkifili Mohamed Bakri, di sini kami sediakan serba sedikit biodata beliau:

Biodata Dato’ Seri Dr. Hj Zulkifli Mohamad Al-Bakri

  • Beliau dilahirkan di Kampung Gong Pauh, Kemaman, Terengganu pada 16 Januari 1969 dan bersekolah di Sekolah Kebangsaan Rengas Bekah, Kuala Terengganu (1976-1981).
  • Kemudian beliau menyambung pelajarannya di Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin (SMASZA), Ladang, Kuala Terengganu (1982-1984) sebelum meneruskan pengajiannya dalam peringkat Thanawi di Sekolah Menengah Agama (Atas) Sultan Zainal Abidin (SMAASZA), Batu Buruk, Kuala Terengganu (1985-1988).
  • Seterusnya, Datuk Dr. Zulkifli menyambung pula pengajiannya di peringkat Sarjana Muda Syariah di Universiti Islam Madinah (1989-1993).
  • Tidak hanya berhenti setakat itu, beliau menyambung pula pengajiannya di peringkat Sarjana Syariah di Universiti al-Ulum al-Islamiah wa al-Arabiah di Damsyik, Syria (1994-1997) di bawah seliaan Syeikh Prof. Dr. Mustafa al-Khin.
  • Pengajian peringkat Doktor Falsafah (Ph.D) pula diambil di Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (School of Humanities), Universiti Sains Malaysia (2002-2004) di bawah seliaan Prof. Dr. Radzi Othman. Tajuk kajiannya adalah Institusi Mufti Dan Fatwa: Satu Analisa Terhadap Enakmen Dan Beberapa Fatwa Pilihan Negeri Sembilan.
  • Untuk pengetahuan umum, beliau juga amat meminati sukan bolasepak dan pasukan kegemarannya adalah Liverpool FC.

Semoga SS Dato Zulkifli dipermudahkan segala urusan beliau untuk menjalankan amanah dan tugas beliau dengan penuh maju jaya berbekalkan ilmu dan pengalamannya.

Ameen..!

Khasiat Kunyit Hitam

0

Black Ginger / Kunyit Hitam (Kaempferia parviflora) merupakan tumbuhan herba dari kumpulan keluarga Zingiberaceae. Senang didapati dan tumbuh di Asia Tropika. Sejak sekian lama, ia telah digunakan secara meluas sebagai penambah tenaga, minuman tonik malah ia juga terbukti dapat menyembuh dan merawat pelbagai penyakit tanpa memberi kesan sampingan.

Lazimnya, kunyit hitam telah lama digunakan oleh masyarakat tempatan secara tradisional untuk masalah kesihatan berkaitan kanser, ubat kuat (viagra semula jadi), saraf dan membina otot.

28 Manfaat Kunyit Hitam

  1. Anti oksidan yang baik (anti oksidan dalaman).
  2. Mengurangkan risiko sakit otot, sakit kepala atau perut, meningkatkan kekuatan otot, meningkatkan bekalan darah ke se-sel otak.
  3. Membantu mengimbangi tahap hormon, mengawal haid dan meningkatkan daya hidup bagi wanita, namun keputusan mungkin berbeza bergantung kepada individu.
  4. Aktiviti aprodisiah (meningkatkan keinginan seksual, motivasi seksual dan prestasi seksual).
  5. Anti kanser.
  6. Antiplasmodial (mencegah malaria atau denggi) antikulat dan anti mikrobakteria sederhana.
  7. Aktiviti adaptogenic dan kesan anti kemurungan (meningkatkan daya tahan terhadap spektrum luas faktor berbahaya (tekanan) yang sifat fizikal, kimia dan biologi berbeza.
  8. Penyakit keradangan yang berkaitan: gout, alahan atau alergi, ulser apthous dan ulser peptik.
  9. Aktiviti anti alergi.
  10. Kesan anti-gastrik ulser.
  11. Kesan anti-obesiti.
  12. Mencegah diabetik, paras glukosa darah yang rendah.
  13. Peningkatan aliran darah.
  14. Aktiviti anticholinesterase (mencegah dan penawar penyakit Alzheimer).
  15. Mengawal gula dalam darah dan peredaran darah, meningkatkan peredaran darah.
  16. Meningkatkan libido, nafsu.
  17. Meningkatkan daya tahan dan daya hidup.
  18. Meningkatkan kekuatan dan tenaga, mengurangkan keletihan.
  19. Membantu sistem penghadaman.
  20. Mengurangkan trigliserida.
  21. Kesan sindrom anti-metabolik.
  22. Proses penyembuhan daripada sensitiviti sejuk yang berlebihan dan bengkak.
  23. Meningkatkan kekuatan otot.
  24. Membantu rawatan resdung tahap kronik, alahan dan kegatalan.
  25. Merangsang penghadaman dan mengelakkan sembelit serta buasir.
  26. Rangsangan prestasi seksual (wanita) dan menopaus.
  27. Mencegah penyakit kardiovaskular (strok dan jantung), peningkatan peredaran darah.
  28. Penolak Aura Yang Negetif

Selamat Ke Kunyit Hitam Ni?

Di Malaysia, MARDI (Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia) menjalankan kajian berjaya menghasilkan beberapa produk berasakan kunyit hitam. MARDI memantau kualiti kunyit hitam yang dibekalkan oleh pembekal-pembekal berdaftar.

Projek kolaberasi ini telah ditandatangani oleh MARDI bersama syarikat dibawah tajuk “Evaluation, development and up-scaling of black ginger based product” yang diketuai oleh Dr Zuraida Ab Rahman berkepakaran dalam bidang Bioteknologi & Biokimia tumbuhan.

MARDI memanfaat polymethoxyflavonoid, rizom kunyit hitam yang terbukti stabil & berkesan untuk kesihatan seharian.

MARDI mempunyai kerjasama penyelidikan dan pembangunan (R&D) dengan syarikat Black G Sdn Bhd dalam menghasilkan produk makanan dan kesihatan berasaskan kunyit hitam berikutan perjanjian yang ditandatangani pada 2016.

Pada 2018, pihak MARDI dan Black G Sdn Bhd bersetuju untuk mengkomersialkan produk hasilan (R&D) ini melalui perjanjian pelesenan teknologi di bawah jenama Black G. (Sumber: SH)

InsyaAllah, ekstrak kunyit hitam ini bukan makanan tambahan yang biasa biasa. Banyak manfaat tumbuhan herba kunyit hitam ini. Rugi jika kami tak sebarkan perkara bermanfaat seperti ini.

Whatsapp: +6017-2101282 untuk pembelian kapsul Black G Kunyit Hitam ye.

Sebab Nabi S.A.W Suruh Kita Tidur Mengiring Kekanan.

0

Sebab Inilah Kenapa Nabi Suruh Kita Tidur Mengiring Kekanan. Subhanallah

Islam merupaka agama yang sempurna. Setiap perilaku yang diajarkan pasti mempunyai kebaikan yang tersembunyi. Walaupun ada sesetengah perbuatan yang masih belum diketahui apa kebaikan disebaliknya, namun yakinlah bahawa ianya pasti ada kebaikan yang tersembunyi.

Berkaitan dengan cara tidur yang diajarkan oleh Nabi SAW, Berdasarkan hadis Nabi Muhammad SAW: Berbaringlah di atas rusuk kananmu. (HR. Al-Bukhari no. 247 dan Muslim no. 2710). Satu diantara adab tidur yang dianjurkan adalah mengiring ke kanan, dan di sebalik sunnah Nabi ini ternata mempunyai hikmah yang besar untuk kesihatan manusia .

Inilah penjelasan 9 manfaat tidur mengiring ke kanan daripada segi perubatan.

1) Merehatkan otak kiri

Seperti kita tahu,otak manusia terbahagi kepada dua bahagian,iaitu bahagian kiri dan kanan. Otak sebelah kanan akan mengawal anggota badan sebelah kiri,manakala otak sebelah kiri akan mengawal anggota badan di sebelah kanan. Umumnya kita sering memakai organ sebelah kanan untuk makan,memegang atau mengangkat barang,maka otak kiri akan banyak berkerja. Apabila kita tidur mengiring sebelah kanan,otak sebelah kiri akan dapat berehat secukupnya sebelum meneruskan aktiviti seperti biasa untuk hari seterusnya.

2) Mengurangi tekanan jantung

Jantung terletak disebelah kiri dada manusia. Tidur mengiring sebelah kanan akan dapat mengurangi tekanan jantung untuk mengepam darah keseluruh badan,membantu pernafasan yang baik,merendahkan tekanan darah seterusnya dapat membantu seseorang mendapatkan tidur yang berkualiti. Sekiranya seseorang itu mengiring sebelah kiri,dada manusia akan terhimpit lalu mengakibatkan jantung menpunyai tekanan yang kuat untuk mengepam darah keseluruhan badan. Hal ini seterusnya akan mengakibatkan tekanan darah seseorang menjadi tinggi dan boleh menggangu kualiti tidur seseorang.Tapi awas,ini sangat bahaya kepada seseorang yang mempunyai masalah kesihatan jantung.

3) Merehatkan organ Esophagus

Hati manusia terletak dibahagian sebelah kiri. Apabila seseorang tidur tidur mengiring kesebelah kiri akan mengakibatkan masalah berkaitan dengan organ esophagus. Apabila seseorang tidur,sistem pengeluaran chime ( makanan yang telah diproses oleh esophagus akan bercampur dengan asid ) maka dengan ini akan menggangu sistem pengosongan esophagus.

4) Tingkatkan pengosongan kandung empedu dan pankreas

Ada aliran chime yang lancar bakal menyebabkan keluaran cairan empedu juga jadi tambah, hal semacam ini bakal mencegah pembentukan batu kandung empedu. Keluaran getah pancreas bakal jadi tambah dengan posisi mirin ke kanan.

5) Meningkatkan waktu penyerapan zat makanan

Saat tidur gerakan usus menigkat. Dengan posisi mengiring ke kanan, jadi perjalanan makan yang telah tercerna dan siap di serap bakal jadi lebih lama, hal semacam ini karena posisi usus kecil hingga usus besar ada dibawah.

6) Mempercepatkan sistem pencernaan buang air besar

Dengan tidur mengiring ke kanan, usus besar hingga ke bahagian dubur manusia akan lebih cepat dan mudah penuh.Apabila sudah penuh,ini akan mudah memudahkan seseorang untuk membuang air besar. Jika anda seseorang yang sering sembelit atau sukar membuang air besar,mungkin ini adalah salah satu jalan penyelesaian anda. Awas,sering sembelit dan tidak membuang air besar berhari-hari boleh mendatangkan banyak risiko penyakit.

7) Merehatkan kaki kiri

Seseorang yang bukan kidal, sering menggunkan anggota sebelah kanan akan menjadikan kaki kiri sebagai tongkat untuk menanggung beban badan sehinggakan kaki kiri kadang kala lebih rasa penat berbanding kaki kanan . Apabila tidur mengiring ke kanan,ini memberi ruang rehat untuk kaki kiri dan lenguh-lenguh di kaki juga akan cepat hilang.

8) Melindungi kesihatan paru-paru

Paru-paru kiri lebih kecil di banding dengan paru-paru kanan. Apabila tidur mengiring ke kanan, jantung bakal condong ke sebelah kanan. Hal ini tidak jadi persoalan karena paru-paru kanan makin besar. Lain tentang apabila bertumpu pada seb

9) Melindungi saluran pernafasan

Tidur mengiring menghindar jatuhnya lidah ke bawah yang dapat mengganggu saluran pernafasan. Tidur dengan posisi telentang, mengakibatkan saluran pernafasan terhalang oleh lidah. Yang juga mengakibatkan seseorang mendengkur. Orang yang mendengkur saat tidur menyebabkan badan kekurangan oksigen. Bahkan juga terkadang dapat mengakibatkan terhentinya nafas untuk beberapa detik yang bakal bangunkannya dari tidur. Orang itu biasanya bakal bangun dengan keadaan pening lantaran kurangnya oksigen yang masuk ke otak. Tentunya ini demikian mengganggu kualiti tidur.

Demikianlah kebaikan di sebalik tidur mengiring ke kanan. Sungguh indah ajaran Islam yang penuh dengan kebaikan dalam setiap ajarannya.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada sidang pembaca sekalian.

WhatsApp Hari Ini Hadir Dengan Tema Gelap

0

Akhirnya setelah sekian lama menunggu, hari ini pihak WhatsApp secara rasminya mengeluarkan kemas kini kepada tema gelap dimana kesemua pengguna tak kira sama ada menggunakan platform Android ataupun iOS dapat menggunakannya hari ini.

Perubahan daripada tema cerah kepada tema gelap dalam aplikasi Whatsapp pada mana-mana peranti Android 10 dan iOS 13, akan berubah secara automatik mengikut tetapan telefon pintar sekiranya telefon pintar tersebut telah membuat tetapan sistem kepada tema gelap.

Namun, pada peranti Android 9 dan ke bawah pula, tema gelap ini boleh dipilih melalui tetapan – WhatsApp Settings > Chats > Theme > select ‘Dark’. Perlu diingatkan sekali lagi, untuk menerima perubahan tema ini anda perlu menggunakan aplikasi Whatsapp terbaru, iaitu versi 2.20.67 untuk Android manakala versi 2.20.30 untuk iOS.

Biodata Tan Sri Muhyiddin Yassin

0

Biodata Perdana Menteri Ke-8 Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tahniah daripada kami tim OhSempoi di atas pelantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri Ke-8 Malaysia. Semoga TSMY dapat mengembalikan keharmonian negara dan mengukuhkan lagi ekonomi negara.

Nama: Tan Sri Muhyiddin Yassin

Isteri: Puan Sri Noorainee Abdul Rahman

Anak: 4 orang

Tempat lahir: Muar, Johor

Ahli Parlimen Pagoh, Johor sejak 1978

10 April 2009 – 11 Ogos 2013 – Menteri Pelajaran

26 Mac 2009 – 26 Februari 2016 – Timbalan Pengerusi Barisan Nasional

26 Mac 2009 – 26 Februari 2016 – Timbalan Presiden UMNO

19 Mac 2008 – 9 April 2009 – Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri

27 Mac 2004 – 18 Mac 2008 – Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani

15 Disember 1999 – 26 Mac 2004 – Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna

4 Mei 1995 – 14 Disember 1999 – Menteri Belia dan Sukan

* 1970 – Memulakan kerjaya sebagai Penolong Setiausaha Kerajaan Johor Darul Ta’zim (Bahagian Latihan dan Biasiswa)

* 1971 – Dilantik Bendahari UMNO Muar-Pagoh

* 1974 – Ketua Pemuda UMNO Pagoh/ Setiausaha pemuda UMNO Johor

* 1978 – Ahli Parlimen Pagoh.

* 1982 -Timbalan Ketua UMNO Bahagian Pagoh

* 1986 – Menteri Besar Johor ke-13

* 1985 – Ahli Majlis Tertinggi UMNO

* 1993 – Menang Naib Presiden UMNO

* 1996 – Gagal pertahankan jawatan Naib Presiden UMNO

* 2000 – Menang semula pemilihan Naib Presiden UMNO, undian ketiga tertinggi.

* 2009 – Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional

* 2016 – Digantung jawatan Timbalan Presiden UMNO berikutan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

* Jun 2016 – Dipecat sebagai Timbalan Presiden UMNO.

* September 2016 – Antara pengasas Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan dilantik sebagai Presiden.

* 13 Julai 2017 – dilantik sebagai Timbalan Presiden dalam struktur baharu Majlis Presiden Pakatan Harapan.

* 22 Ogos 2017 – Dilantik Pengerusi Pakatan Harapan Johor

* 29 Februari 2020 – Diumumkan sebagai Perdana Menteri Ke-8 Malaysia

Tan Sri Muhyiddin Yassin Dilantik Perdana Menteri Ke-8 Malaysia.

0

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan melantik Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kelapan selaras dengan Perkara 402(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Dalam satu kenyataan media, Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata baginda berpandangan Muhyiddin mendapat kepercayaan majoriti Ahli Dewan Rakyat.

Keputusan itu dicapai selepas ketua-ketua parti politik dan Ahli Dewan Rakyat bebas mengemukakan nama calon Perdana Menteri kepada Agong.

“Sehubungan dengan itu, Seri Paduka Baginda telah berkenan melantik Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri selaras Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

“Proses seterusnya ialah Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Jawatan sebagai Perdana Menteri pada 1 Mac 2020 (Ahad) jam 10.30 pagi di Istana Negara,” memetik kenyataan itu.

Ahmad Fadil menambah, Agong bertitah bahawa proses pelantikan Perdana Menteri tidak boleh dilengah kerana negara memerlukan kerajaan demi kesejahteraan rakyat dan negara yang kita cintai bersama.

“Seri Paduka Baginda bertitah bahawa ini adalah keputusan terbaik untuk semua dan Baginda menzahirkan harapan agar kemelut politik ini berakhir,” katanya.

Baginda pada masa sama turut menzahirkan penghargaan dan terima kasih kepada rakyat dan semua yang terlibat khususnya agensi-agensi kerajaan, keselamatan dan pihak media.

Sumber: Astro Awani

Wanita Muda Ini Kongsi 20 Tips Urus Kewangan Supaya Mudah Membeli Rumah.

0

Nama Nur Aliah Mohd Nor sudah tidak asing lagi bagi mereka yang selalu mencari tips untuk menjadi usahawan yang berjaya. Memiliki stokis hebat di bawah jenama Dexandra dan juga antara INFLUENCER berpengaruh di Malaysia, beliau selalu berkongsi tips-tips perniagaan berdasarkan pengalaman beliau.

Terbaru, wanita muda ini baru sahaja memiliki sebuah rumah sebagai aset pelaburan hasil daripada keuntungan berniaga. Siapa kata wanita muda tidak boleh berjaya di dalam bidang yang diceburi dan juga berjaya memiliki aset hartanah di waktu usia yang masih muda.

Kami kongsikan perkongsian oleh beliau, cara urus kewangan dengan betul supaya bila-bila nak beli rumah je, boleh terus beli dengan mudah dan senangnya.

1. Tak kisah kita buat bisnes part time atau full time, wajib daftar perniagaan sendiri dekat SSM. Sekarang nak daftar pon mudah, melalui online sahaja. Boleh rujuk link ini untuk tahu cara mudah daftar perniagaan di SSM :
👉🏻https://www.facebook.com/1385329669/posts/10217989494714028/?d=n

2. Lia buat bisnes umur 23 tahun dah daftar SSM, masa itu baru enterprise. Then belajar dengan Ibu Hanim, Ibu pesan “sayangggg tukar Sdn Bhd cepat”. Then balik kelas tak fikir apa terus upgrade ke Sdn Bhd.

3. Jangan guna ‘saving account’ untuk perniagaan. Berkemungkinan boleh kena block dengan bank. Jadi solusinya bukalah ‘current account’ perniagaan walaupun kita masih enterprise. 

4. Lagi pula sekarang kalau nak buka current account dengan Maybank dah mudah dan cepat tanpa perlu introducer. Korang boleh buka akaun #MaybankSME melalui online je! Klik link ini
👉🏻 https://mybk.co/2P7i8Zd

5. Sentiasa simpan duit dari hasil perniagaan yang kita dapat itu di mana-mana bank simpanan kita, walaupun RM100 – RM300. Biar sikit, tetapi konsisten menyimpan. 

6. Walaupun bisnes kecil, bank tetap ambil kira. Sebab bank suka tengok bila ada transaksi duit keluar masuk. Baru la nampak akaun bank kita itu aktifkan.

7 . Wajib rekod dengan baik setiap kali dapat duit secara tunai (cash) dari customer. Contoh kalau kita buka booth, Lia akan bankin duit setiap hari di bank. Kalau kita ada kiosk, kumpulkan seminggu duit di kiosk dan kemudian bankin duit tersebut. 

8. Sama juga kalau kita dapat duit over time (OT), simpan duit itu dalam bank kita. Ianya penting sebab bank akan pandang duit itu sebagai pendapatan kita untuk bulan itu (monthly income).

9. Sebelum nak beli rumah, Lia banyak tanya pendapat dari mentor hartanah. Ramai yang nasihat untuk rumah pertama dan ke-2 beli untuk investment. Jadi Lia ni memang suka follow nasihat dari otai otai hartanah ni. 

10. Tetapi, walaupun kita nak cari rumah untuk investment contohnya sewa, atau buat homestay, kena bandingkan daripada segala aspek. Banyakkan buat research, tanya orang yang berpengalaman, sampai kita betul-betul yakin untuk buat keputusan dan pilihan yang terbaik. 

11. Banyakkan buat simpanan dan pergi melabur di instrument yang diyakini untuk kembangkan duit kita. Contohnya boleh simpan dekat ASB, Tabung Haji, Unit Trust, Emas, tabung-tabung di rumah dan sebagainya.

12. Supaya kita nak simpanan kita cukup kuat. Asingkan sekurang-kurangkan 10% daripada pendapatan untuk simpanan masa depan. Kalau tak mampu simpan 10%, simpan RM100 pon boleh janji ianya konsisten setiap bulan.

13. Cari ejen hartanah yang trusted dan boleh bantu kita dapatkan “lokasi booster” rumah yang terbaik untuk kita buat investment. Nak cari ejen yang trusted, pastikan ejen hartanah itu berdaftar secara sah dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah Malaysia (LPPEH atau BOVAEA).

14. Selain beli rumah secara subsale, kalau nak beli ‘rumah baru’ pon boleh. Cari developer yang boleh tanggung kos lawyer, dapat rebate 10% dan cuma bayar downpayment 1% sahaja. 

15. Kalau nak beli rumah pada harga murah, cari developer yang baru pecah tanah. Confirm memang murah untuk kita beli! But yet, still kena banyak kaji selidik, rajin buat survey dan tanya otai-otai hartanah sebelum buat apa-apa bayaran.

16. Cari 3 lokasi yang berhampiran, jenis dan harga rumah pon lebih kurang sama. Kena rajin sikit buat kira-kira, untuk pastikan kita tak tersalah langkah masuk rumah.

17. Kena rajin cek website hartanah seperti mudah.my, iProperty, Propertyguru, Hartabumi, Propwall dan sebagainya. Dengan website ini ianya akan menjadi panduan untuk kita yang tengah cari rumah dan sedikit sebanyak boleh belajar ilmu hartanah juga.

18 . Fokus untuk banyakkan sedekah dan zakat. Ni la rahsia untuk kekal lama dalam bisnes! Utamakan hak Allah dahulu. Bila kita lambat tunaikan hak Dia, jangan pelik kalau hak yang kita nak Dia tak selesaikan. 

19. Caranya fokus kepada berapa zakat yang kita akan keluarkan. Kalau kita nak sales RM100,000 setiap bulan, profit 50% iaitu RM50,000, jadi fokus 2.5% daripada profit yang kita nak dapat itu. Jadi wajib tunaikan hak Dia RM1,250 bayar zakat.

20 . Tanamkan azam dan usaha 100% setiap tahun kita sekurang-kurangnya nak ada 1 hartanah, sama ada untuk diri sendiri, keluarga atau anak-anak. Sebab hartanah ini untuk long term investment. Lagi satu, hartanah ini juga boleh diwariskan.

21 . Lia teringat masa Lia umur 20 tahun sedang belajar di diploma UiTM Arau, selalu berangan nak ada rumah sendiri dan nak sewakan dekat student-student yang tak dapat kolej. Di sebabkan angan-angan mat jenin Lia itu, Alhamdulillah Allah izinkan untuk Lia miliki shoplot untuk bisnes dan rumah untuk di sewakan sebelum umur 30 tahun. 

Kami doakan supaya Lia ini terus berjaya dan memberi inspirasi kepada anak muda di luar sana.

Tiada yang mustahil dengan usaha bersungguh-sungguh tanpa jemu! Yosh!

COVID-19: Arab Saudi Halang Kemasukan Jemaah Umrah Dan Pelancong

0

Arab Saudi salah satu negara yang masih belum mempunyai kes yang disahkan COVID-19, namun penyebaran wabak ini semestinya mencetuskan impak yang sangat besar. Ini kerana dalam satu pengumuman terbaru, kerajaan Arab Saudi kini mengeluarkan satu pengumuman rasmi dimana pihak mereka akan menghentikan sementara kemasukan jemaah umrah bagi memasuki Kota Mekah dan Madinah diatas sebab risiko penyebaran wabak tersebut.

Selain halangan jemaah dari melakukan umrah, pihak kerajaan Saudi juga difahamkan menghalang pemberian visa membabitkan individu yang menggunakan visa pelancong dari negara-negara yang terjejas akibat COVID-19.

Tindakan ini merupakan kali pertama dikuatkuasakan di Arab Saudi selepas peningkatan kes-kes jangkitan yang semakin meningkat di negara-negara Timur Tengah yang lain, dimana sehingga 26 Feb 2020, WHO telah mengeluarkan laporan bahawa terdapat 95 kes yang telah disahkan di Iran, 26 di Bahrain, 13 di UAE, 12 di Kuwait, 5 di Iraq, 4 di Oman, dan masing-masing 1 di Afghanistan, Egypt, dan Lebanon.

Dalam satu statistik, hampir 7 juta jemaah mengerjakan umrah di Arab Saudi setiap tahun, dengan majoriti daripada mereka mendarat di lapangan terbang di Jeddah dan Madinah.

221 Ahli Parlimen Cadangkan Nama Calon Perdana Menteri Malaysia Ke-8.

0

Bermula hari ini dan esok, kesemua Ahli Parlimen kecuali Perdana Menteri Interim, Tun Dr Mahathir Mohamad dititah untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah.

Ini merupakan buat kali pertama yang berlaku dalam sejarah politik tanah air kita.

Kesemua 221 Ahli Parlimen itu akan menzahirkan siapakah calon Perdana Menteri pilihan mereka kepada Yang di-Pertuan Agong dalam sesi temubual secara peribadi.

KUALA LUMPUR, 30 Julai — Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al- Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan berangkat pada Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16 di Istana Negara hari ini. Turut kelihatan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA

Menurut Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, kesemua Ahli Parlimen akan dibahagikan kepada dua sesi temubual dengan Yang di-Pertuan Agong.

Pertemuan pertama, kata beliau, akan diadakan pada hari ini bermula pukul 2.30 petang di Istana Negara.

“Kumpulan pertama seramai 90 orang akan diadakan hari ini dengan sekurang-kurangnya setiap Ahli Parlimen akan ditemubual selama antara dua hingga tiga minit.

“Sementara selebihnya akan disambung esok dan proses temubual akan diadakan sendiri oleh baginda dan disaksikan oleh Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Zuki Ali,” kata Ahmad Fadil dalam sidang media di Istana Negara sebentar tadi.

Menurut Datuk Ahmad Fadil, kesemua Ahli Parlimen akan dipanggil serentak menghadap Al-Sultan Abdullah tanpa mengikut mana-mana parti politik.

Dewan Rakyat memiliki 222 Ahli Parlimen yang diberi mandat dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-14 pada 2018.

Bagaimanapun, kemelut politik tanah air ketika ini menyaksikan pelbagai perkembangan yang tidak dijangka berlaku sejak tiga hari lalu.

Sumber: Awani

Sebab Tun M Letak Jawatan?

0

Mengikut laman Pejabat Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir bin Mohamad telah menghantar surat peletakan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia kepada Yang di- Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada hari ini.

Surat tersebut telah dihantar kepada YDP Agong pada jam 1 tengahari.

Terdahulu, suasana di beberapa tempat panas kecoh seketika apabila Tun Mr dikatakan akan meletakkan jawatannya.

Sebab Tun M Letak Jawatan?

Jika diambil sumber Media Sosial sebagai rujukan, pelbagai spekulasi dan sebab-sebab yang diteka oleh rakyat.

Ada yang kata Tun M letak sebagai memberi lalui kepada DS Anwar Ibrahim. Ada juga yang mengagak ini adalah strategi Tun M untuk kekal menerajui negara.