Di Artikel sebelum ini kami ada membuat ulasan sedikit ulasan tentang Buku Billion Dollar Whale hasil tulisan Tom Wright dan Bradley Hope.

Hari ini kami mendapat berita bahawa Tan Sri Michelle Yeoh akan mengeluarkan versi filem adaptasi dari Billion Dollar Whale, sebuah buku yang membongkar skandal kewangan terbesar 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di bawah perjanjian dengan SK Global dan label antarabangsanya, Ivanhoe Pictures.

SK Global adalah pengeluar bagi Crazy Rich Asia dan telah memperoleh hak filem untuk Billion Dollar Whale: Man Who Fooled Wall Street, Hollywood dan Dunia, menurut Hollywood Reporters.

Buku yang ditulis oleh Tom Wright dan Bradley Hope, dari Wall Street Journal, menceritakan kisah Low Taek Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, yang didakwa menipu berbilion ringgit dari 1MDB.

Dalam Billion Dollar Whale: Man Who Fooled Wall Street, Hollywood, dan Dunia, yang Wright penulis bersama dengan Hope, mendakwa Low dan rombongannya menghabiskan US $85 juta (RM352 juta) hanya dalam tempoh lapan bulan sahaja iaitu antara Oktober 2009 dan Jun 2010 untuk perjudian di Las Vegas, alkohol, jet peribadi, menyewa kapal layar mewah, dan membayar selebriti Hollywood dan Playmates untuk keluar bersama mereka.

Baca juga  Lindsay Lohan Ucap Selamat Hari Raya..

“Tom dan Bradley telah menceritakan kisah yang sukar dipercayai ini.”

“Sudah tentu, satu karya berani wartawanan penyiasatan, bebenang naratif dan watak eklektik yang begitu kronik membuat buku itu seperti membaca novel yang mendebarkan dan mengasyikkan”, the Hollywood Reporter memetik presiden SK Global, John Penotti sebagai berkata.

“Kami sangat berbangga untuk dikaitkan dengan projek ini dan menjangka akan memulakan kerja-kerja perfileman dengan segera,” katanya.

Label SK Global Ivanhoe didiyai dan and co-produced Crazy Rich Asians.

Label Global Ivanhoe dibiayai dan dihasilkan bersama Crazy Rich Asia.

LIKE dan FOLLOW Ohsempoi untuk update terkini di FacebookTwitter serta Telegram.

TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini