Nukilan ini kami kongsikan daripada perkongsian rakan di group Whatsapp. Ia suatu pengajaran dan motivasi untuk kita mulakan membaca Al-Quran (bagi yang culas) dan giatkan bacaan bagi yang sudahpun mengamalkannya.

Rugi rasanya jika perkongsian begini tidak disebarkan dalam apa medium sekalipun. Ikuti perkongsiannya…

Semakin banyak membaca Alquran semakin banyak urusan dunia yang dapat diselesaikan.

Ada seorang guru yang berpesan kepada anak muridnya

“Jangan engkau tinggalkan membaca Al-Quran, semakin banyak engkau membacanya, engkau akan mendapati urusanmu akan bertambah mudah”.

Lalu anak murid itu mengikut apa yang dinasihatkan oleh gurunya, pada permulaannya dia mampu membaca 3 juz Al-Quran sehari,

Lalu dari hari kehari, jumlah helaian yang mampu dibacanya bertambah, dan dia mendapati urusannya semakin dipermudahkan oleh Allah,

Kemudian dia bertanya kepada gurunya “wahai guruku, aku mendapati jumlah helaian Al-Quran yang mampu aku baca semakin meningkat, sedangkan aku seorang yang sibuk dengan kerjaku”

Maka gurunya berkata “waktu seharianmu menjadi berkah, kerana banyaknya engkau membaca Al-Quran, engkau terasa seakan-akan mampu melakukan banyak urusanmu walaupun hanya waktu yang singkat..”

Subhanallah..
Melalui kisah tadi sudah membuktikan bahawa, apabila kita membaca Al-Quran waktu kita menjadi lebih berkah.

Secara logiknya, bila kita membaca banyak helaian al-Quran, ia akan mengambil masa yang lama bukan?? Mesti hanya sedikit waktu yang berbaki, sehingga kita hanya mampu melakukan hanya sedikit urusan lain, tetapi.. Semakin banyak al-Quran kita baca, kita akan mendapati semakin banyak pula urusan yang mampu kita lakukan. Semakin banyak pula waktu untuk dunia.

Bukan kerana waktu 24 jam itu bertambah, tetapi kerana berkahnya waktu, dan kerana urusan kita dipermudahkan oleh Allah Maha Penjaga masa kita.د

Baca juga  10 ayat pendinding yang terdapat di dalam filem Munafik 2 yang boleh dijadikan panduan

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Sesiapa yang bangun di pagi hari, dan hanya dunia yang difikirkan olehnya, sehingga seolah-olah ia tidak melihat hak Allah ke atas dirinya, maka Allah akan menanamkan 4 penyakit padanya:

1- Kebingungan yang tiada putusnya.
2- Kesibukan yang tidak ada hujungnya.
3- Keperluan yang tidak pernah merasa cukup.
4- Angan-angan yang tiada penghujungnya

Keberkatan itu diluar fikiran manusia dan logik manusia. Al-Quran mukjizat nabi yang paling agung. Semoga kita dapat luangkan masa membaca kitab kalam Allah yang sentiasa relevan sepanjang zaman. Baca juga tafsirnya untuk kita lebih menghayati Al-Quran.

Wallahualam…

LIKE dan FOLLOW Ohsempoi untuk update terkini di FacebookTwitter serta Telegram.

TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini