Mansuh Hukuman Mati Mandatori. Malaysia Ikut Jejak Langkah 106 Buah Negara Lain.

mansuh hukuman mati

Pelaksanaan hukuman mati mandatori bagi semua kesalahan akan dimansuhkan di negara ini.

Sehubungan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata, semua pelaksanaan hukuman mati akan ditangguhkan sehingga pemansuhan itu berkuat kuasa.

Kabinet sudah membuat keputusan untuk memansuhkan pelaksanaan hukuman mati, bagaimanapun terdapat beberapa perkara yang perlu diperincikan.

JPM akan memaklumkan kepada Lembaga Pengampunan untuk melihat permohonan banduan yang kini dalam senarai hukuman mati, sama ada dilepas atau diringankan.

Bagaimanapun, bagi kesalahan dadah ia mungkin berbeza kerana mahkamah mempunyai budi bicara untuk menjatuhkan hukuman mati atau sebaliknya.

Vui Keong berkata, semua kertas kerja kini di peringkat akhir dan Peguam Negara sudah memberi isyarat ia sudah siap untuk dibentangkan di Parlimen bermula 15 Oktober ini.

Ini adalah perkembangan penting bagi negara dan saya harap ia akan mendapat kelulusan supaya Rang Undang-undang (RUU) pemansuhan dapat dibentangkan dengan segera.

INFO HUKUMAN MATI

106 – Negara sudah memansuhkan hukuman mati

4 – Republik Congo, Fiji, Madagascar dan Surinam memansuhkan hukuman mati pada 2015

32 – Negara kekalkan hukuman mati, namun tidak melaksanakannya dalam tempoh 10 tahun

58 – Negara masih mengekal dan melaksanakan hukuman mati

6 – Negara memansuhkan hukuman mati, namun mengekalkan pelaksanaannya dalam keadaan tertentu terutama membabitkan jenayah perang

89 peratus – Pelaksanaan hukuman mati berlaku di tiga negara – Pakistan, Iran dan Arab Saudi


TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini