•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cara Perbaharui (renew) Passport Secara Online Tanpa ke Pejabat Immigresen

Adakah anda tahu bahawa anda sebenarnya boleh memperbaharui passport Malaysia anda secara online (dalam talian)? Pembaharuan pasport dalam talian telah dilaksanakan beberapa tahun lalu, iaitu sejak tahun 2016, namun ramai yang belum sedar akan kemudahan ini.

Beratur panjang, terpaksa menunggu nombor giliran dipanggil, membazir masa menunggu giliran, terpaksa ambil cuti adalah perkara yang tak sepatutnya berlaku hanya kerana nak perbaharui passport anda. Jadi kenapa tidak cuba perbaharui passport anda secara online (dalam talian) sahaja?

Inilah yang anda perlu tahu tentang memperbaharui passport Malaysia anda secara online.

Kadar harga semasa bagi pembaharuan pasport (Sehingga 2018) adalah seperti berikut:

• Warganegara di bawah umur 59 tahun = RM 200 selama 5 tahun
• Warganegara berumur lebih 60 tahun = RM 100 untuk 5 tahun

Sebelum memohon dalam talian, berikut beberapa perkara yang perlu anda perhatikan:

• Hanya untuk pembaharuan pasport sahaja. Untuk pemohon kali pertama, anda perlu pergi ke pejabat pasport terdekat untuk mendapatkan pasport anda
• Hanya menerima permohonan untuk pasport yang kurang dari setahun dari tamat tempoh
• Foto pasport yang dimuat naik mestilah terkini, dan saiznya mestilah 5cm x 3.5cm. Boleh menggunakan jurugambar profesional (minta softcopy), atau anda boleh mengambil foto anda sendiri dan edit dengan software dengan mengikut saiz yang ditetapkan.
• Seperti peraturan semasa, latar belakang gambar mesti putih, dan pemohon perlu berpakaian gelap apabila mengambil gambar, jika tidak terdapat kelewatan dalam permohonan anda nanti.
• Laman web untuk pembaharuan dalam talian tidak berfungsi dengan baik dengan peranti mudah alih. Penggunaan menggunakan komputer adalah disyorkan
• Kad kredit adalah satu-satunya kaedah pembayaran yang diterima setakat ini
• Setelah pembaharuan selesai, resit mesti dicetak untuk urusan kutipan pasport anda nanti

Baca juga  Senarai Resort Tepi Pantai Cenang, Langkawi

Berikut cara untuk perbaharui / renew pasport anda secara online

1. Layari laman web pembaharuan pasport dalam talian Imigresen
https://eservices.imi.gov.my/myimms/myPassport

foto kredit: blog.seduniatravel.com

2. Pastikan anda telah membaca dan memenuhi semua keperluan sebelum skrol ke bawah dan klik butang “Setuju” di bahagian bawah halaman

3. Pada halaman seterusnya, pilih kumpulan umur pemohon, kemudian lanjutkan untuk memasukkan butir-butir anda seperti nombor pasport, nombor IC dan pejabat kutipan passport. Jangan bimbang tentang yang selebihnya kerana anda akan disiapkan secara automatik berdasarkan input anda. Pastikan anda memilih pejabat pengumpulan pasport yang terdekat dan paling mudah untuk anda. Klik “Cari” setelah selesai

4. Ikuti arahan laman web dan muat naik gambar yang memenuhi syarat-syarat yang disebutkan di atas

5. Lakukan pembayaran dengan kad kredit dan pastikan anda menyimpan resit. Waktu kutipan passport akan ditentukan dalam sistem berdasarkan waktu anda menyerahkan permohonan anda. Sebagai contoh, kutipan hari yang sama boleh dilakukan jika anda telah mengemukakan permohonan anda pada atau sebelum jam 3 petang! Cetak resit anda dan bawa ke pejabat pasport anda untuk mengumpul pasport baru anda!

Senangkan..? Lepas kalau nak renew passport tak perlu dah beratur panjang kat Pejabat Immigresen tu.Ikut jer cara renew passport secara online ni. Bahagia hidup…!

LIKE dan FOLLOW Ohsempoi untuk update terkini di FacebookTwitter serta Telegram.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini