Penggal Kepala Sendiri Dengan Gergaji Rantai Akibat Kalah Main Video Game


Tahukah anda negara manakah yang mencatat angka paling ramai orang yang membunuh diri. Pada mulanya kami di Ohsempoi meneka negara Jepun disebabkan banyak kedengaran cerita bunuh diri dari sana. Namun ternyata telahan kami salah apabila melihat sendiri statistik sebenar.

Negara yang paling banyak berlakunya kes bunuh diri di dunia adalah Rusia Pada tahun 2013 sahaja kes bunuh diri di sana mencatat lebih 400 kes.

Yang terbaru berlaku kepada seorang remaja lelaki berumur 15 tahun. di kediamannya di kampung Mogochino di wilayah Tomsk, Rusia.Yang “rare”nya ialah sebab beliau membunuh diri adalah kerana kalah bermain permainan video.

Menurut sumber, remaja itu dipercayai telah menghabiskan masa berjam-jam bermain bermain permainan video yang belum dikenal pasti itu. Ketaksuban inilah yang yang mendorong beliau membunuh diri apabila kalah dalam permainan video tersebut.

Pavel Matveev memenggal kepalanya dengan gergaji berantai. Kredit: http://www.dailymail.co.uk/

Pavel Matveev dilapor memenggal kepalanya sendiri menggunakan gergaji rantai selepas terlalu kecewa akibat kalah dalam satu permainan video yang dibeli ibunya beberapa bulan lepas. Nama permainan video tersebut masih belum dapat disahkan tetapi antara yang disebut-sebut ialah Blue Whale Challenge dan Momo Challenge.

Itulah bahayanya permainan video zaman sekarang jika tidak dipantau. Ada antara permainan video zaman sekarang yang emmang ensasarkan remaja dan menggalakkan remaja melakukan pelbagai aktiviti berbahaya termasuk membunuh diri.

Kami amat berharap agar budaya dan video sebegini tidak menular di negara kita. Untuk ibubapa, kai harap dapatlah meluangkan masa mengawal aktiviti-aktiviti anak-anak supaya tidak terjerumus di dalam aktiviti seperti ini. Eratkan perhubungan kekeluargaan, rapatkan diri dengan tuhan. InsyaAllah perkara sebegni dapat dihindarkan


TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini