Wajib Guna Kerusi Kereta Bayi Bermula Tahun 2020.

car seat wajib di malaysia

Berbanding negara luar, penggunaan kerusi kereta untuk penumpang bayi di Malaysia amat kurang. Namun, bermula tahun 2020, penggunaan kerusi kereta bayi adalah mandatori selepas ditangguhkan pada tahun 2019.

Menurut kajian yang dilakukan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) mendapati tahap kesedaran di kalangan ibu bapa mengenai pemasangan kerusi kanak-kanak ini masih belum cukup memuaskan.

Justeru, Kementerian Pengangkutan dengan kerjasama agensi lain termasuk MIROS sendiri dan juga Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (JKJR) sedang memperhebatkan usaha dalam memupuk kesedaran di kalangan ibu bapa mengenai perkara ini.

Malaysia merupakan salah satu negara yang menandatangani perjanjian World Forum for Harmonization of Vehicle Regulations WP 29. Salah satu peraturan yang Malaysia bersetuju untuk menggunapakai adalah peraturan United Nations Regulation 44 atau UN R44 iaitu Uniform Provisons Concerning the Approval of Restraining Devices for Child Occupants of Power-Driven Vehicles atau Child Restraint System (CSR).

Umur Bayi Untuk Penggunaan Kerusi Kereta Bayi.

Untuk kanak-kanak di bawah berat 25 kg (berat adalah ukuran lebih tepat berbanding usia) haruslah diletakkan di kerusi khas kanak-kanak (Kumpulan 0+, 1 dan 2, kerusi berkenaan diposisi menghadap belakang) dan bagi yang di bawah berat 36 kg pula boleh duduk di tempat duduk biasa dengan tambahan pemasangan booster seat atau booster cushion (Kumpulan 3) tetapi dalam masa yang sama pastikan dipakai tali pinggang keledar.

Kenapa Perlu Penggunaan Kerusi Kereta Bayi?

 1. Statistik dari Malaysian Institute of Road Safety Research (Miros) menujukkan kematian kanak-kanak didalam kereta dapat dikurangkan kepada 70% dengan menggunakan car seat yang sesuai dan dipasangkan dengan betul.
 2. Ciri-ciri sesebuah car seat bertindak untuk mengurangkan kecederaan kepada kanak-kanak yang duduk di dalamnya. Ia direka untuk untuk melakukan 3 perkara, iaitu melindungi dan menjauhi badan dari struktur kenderaan semasa berlaku kemalangan, mengurangkan momentum dalam keadaan yang terkawal, dan menyebarkan daya kearah anggota badan yang lebih kuat dengan kecederaan minimum terhadap tisu dalaman yang lembut.

Tips Memilih Kerusi Kereta Bayi.

 • Mematuhi standard United Nation, ECE Regulation 44.04 (atau R 44.03) atau i-Size Regulation yang terbaru iaitu, R129. Sila rujuk label “E” pada car seat
 • Pastikan car seat sesuai dengan berat kanak-kanak dan saiz
 • Pastikan car seat di pasang dengan betul mengikut arahan pengeluar
 • Pastikan car seat tersebut selamat.

Tips Penggunaan Kerusi Kereta Bayi Yang Selamat:

Bayi di bawah 10 kg, perlu memandang ke belakang.
 • Carseat perlu sentiasa dipasang di tempat duduk belakang penumpang.
 • Dapatkan bantuan pakar semasa pertama kali memasang.
 • Jangan membeli carseat yang telah digunakan.
 • Bayi yang baru dilahirkan iaitu berat kurang 10kg, harus diletakkan dengan memandang ke belakang.
 • Tali pinggang keledar mestilah di atas bahu anak anda. Pastikan tidak terlalu longgar atau terlalu ketat.Pastikan hanya muat satu jari di dada anak anda.
 • Jangan sesekali meletakkan tali pinggang keledar di bawah ketiak atau belakang anak anda.

TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini