Apple Syarikat AS Paling Mahal, Bernilai USD1 Trillion


Semalam (khamis), Apple telah mencatat sejarah menjadi syarikat AS pertama mempunyai nilai lebih daripada $1 trilion di pasaran saham awam.

Syarikat itu pada Selasa lalu melaporkan pendapatan suku kedua yang mendahului jangkaan Wall Street, menyebabkan saham melonjak lebih daripada 5% ke Rabu. Prestasi itu berterusan pada hari Khamis, mendorong saham meningkat kepada angka yang tidak disangka-sangka $ 207.05.

Harga itu diterjemahkan kepada modal pasaran $1 trilion, berdasarkan bilangan anggaran semasa saham yang cemerlang.

Dalam masa lebih daripada empat dekad yang lalu, sejak Steve Jobs mengasaskan syarikat itu di garajnya di California, Apple telah menjadi sangat sinonim dengan perkomputeran peribadi dan peranti mudah alih. Selepas melancarkan iPhone, produknya yang paling terkenal, pada tahun 2007, Apple kini mengeluarkan lebih daripada 40 juta peranti setiap suku tahun, membantu ia meraih pendapatan sebanyak $ 254.63 bilion tahun lepas.

antara produk Apple yang mendapat sambutan di seluruh dunia selain daripada peranti mudah alih iPhone

Disesuaikan untuk perpecahan (share splits), harga saham Apple telah meningkat hampir 40,000% sejak tawaran awam permulaannya pada tahun 1980.

Sekarang, kategori perkhidmatan bukan perkakasan memacu pertumbuhan berterusan Apple. Pada hari Selasa lalu, syarikat itu berkata Perkhidmatan Apple, yang termasuk App Store dan Apple Music, menyaksikan kenaikan pendapatan sebanyak 31%.

Melepasi tanda aras $1 trilion bermakna Apple kini mempunyai nilai yang lebih besar daripada keluaran dalam negara kasar semua negara selain 26 negara utama; nilainya adalah lebih tinggi daripada KDNK Argentina, Belanda, Sweden dan Switzerland, antara lain menurut World Factbook CIA.

Syarikat-syarikat lain ada yang telah menghampiri tanda aras itu ($ 1 trillion), tetapi tidak ada syarikat AS awam telah mencecah nilaian $ 1 trilion. PetroChina pernah melepasi nilai tersebut sekejap pada bulan November 2007, tetapi tidak sampai satu hari. Firma minyak kepunyaan kerajaan China itu kini bernilai kurang daripada $ 500 bilion dan lebih kecil daripada gergasi teknologi China Alibaba.

Saudi Aramco, perusahaan minyak milik negara Arab Saudi, dilaporkan bakal ditawarkan penawaran umum yang dapat mengangkat nilainya sekitar $ 2 trilion, namun penyenaraian potensial masih tertunda.

Gergasi berteknologi tinggi seperti Amazon, Microsoft, dan Syarikat induk Google, Alphabet, juga dalam perlumbaan kepada nilai $ 1 trilion, tetapi tidak dapat mengalahkan Apple pada akhirnya. Amazon mempunyai modal pasaran kedua terbesar di Amerika pada hari Rabu, iaitu kira-kira $ 872.5 bilion.

Wall Street berpendapat saham Apple boleh pergi lebih tinggi. Analisa oleh Bloomberg mendapati sasaran harga purata sebanyak $ 212.79, yang akan diterjemahkan ke paras pasaran $ 1.05 trilion.

Syabas Apple. Seronok la siapa yang dah beli dan simpan saham Apple ni.


TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini