Doa Ketika Cuaca Panas.

strok haba

Malaysia mengalami pemanasan global atau fenomena ekuinoks 2 kali setahun (Mac dan September). Pendedahan suhu yang tinggi memberi risiko mendapat heat stroke (strok haba), iaitu suhu badan meningkat melebihi 40.5 oC. (Suhu normal 37 oC).

Golongan yang berisiko ialah kanak-kanak (<5 tahun), ibu hamil, ibu menyusu dan golongan tua (>65 tahun). Orang ramai dinasihatkan supaya berwaspada dengan tanda awal serangan strok haba berikutan cuaca panas dan kering yang tidak menentu di negara ini.

Tanda-tanda strok haba ialah sakit kepala berdenyut, mual, kurang berpeluh walaupun dalam suhu yang panas, denyutan nadi yang pantas dan boleh menyebabkan sawan, koma serta kematian.

Dehidrasi yang teruk menyebabkan kegagalan buah pinggang, otak, jantung dan hati.

Tips bagi mengelakkan strok haba ialah banyakkan minum air, lebihkan masa berada di dalam rumah (hadkan aktiviti luar), mandi, membuka kipas/penghawa dingin dan memakai pakaian yang ringan/longgar.

Semasa berada di luar, gunakan topi/payung dan memakai losyen yang melindungi kulit dari pancaran cahaya UVA dan UVB.

Segera ke hospital berdekatan untuk rawatan lanjut sekiranya mengalami simptom strok haba.

Doa Ketika Cuaca Panas :

لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ ، مَا أَشَدَّ حَرَّ هَذَا الْيَوْمِ ، اللَّهُمَّ أَجِرْنِي مِنْ حَرِّ جَهَنَّمَ

Maksudnya : (Tiada tuhan melainkan Allah, Alangkah panasnya cuaca pada hari ini, Ya Allah Ya Tuhanku Jauhkanlah aku daripada panasnya neraka jahannamMu)


TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini