PENGENALAN ASAS CRYPTO CURRENCY

Crypto Currencies ataupun matawang Kripto sudah semakin dikenali di seluruh dunia. Sistem perbankan di sesetengah negara maju seperti England dan Jepun menerima matawang kripto ni sebagai perantara pertukaran barang di negara mereka. Ia sah diperlakukan sama seperti matawang biasa.

Cuma Bank Negara Malaysia belum mahu menerima dan belum bersedia dengan matawang kripto ini. Para cendikiawan agam juga masih berselisih pendapat mengenai hukum matawang Kripto dari sudut agama Islam.

Kita tinggalkan dulu tentang perkara tersebut. Di artikel kami kali ini, kami ingin berkongsi serba sedikit ilmu asas matawang kripto ni iaitu term-term yang sering digunakan dan apa ertinya:

🎓 Apa itu Crypto Currency?

Crypto Currency adalah Matawang Maya yg tidak boleh disentuh tetapi bernilai setaraf Matawang Fizikal. Ianya terdapat lebih dari 1600 jenis Matawang Maya.

🎓 Apa itu Bitcoin?

Bitcoin adalah salah satu Matawang Maya yg diterima pakai di seluruh dunia. Ianya jg adalah Matawang Maya yang PERTAMA sekali diperkenalkan.

🎓 Apa itu Wallet Digital ?

Wallet Digital adalah wallet elektronik atau akaun berbentuk aplikasi atau website bg menyimpan untuk memudahkan segala urusan transaksi Matawang Maya.

🎓 Apa itu Luno ?

Luno adalah salah satu wallet digital untuk menyimpan Bitcoin, urusan transaksi & mencairkn Bitcoin atau tukarkn menjadi Wang Fizikal ke Bank Tempatan Malaysia.

🎓 Apa itu Wallet Address?

Wallet Address adalah seperti No Akaun Bank tetapi ianya tersgt panjang. Ianya digunakn utk urusan traksaksi keluar masuk Bitcoin.

Bitcoin dan Ethereum, 2 matawang krypto yang mendapat sambutan hangat

🎓 Apa itu Block Chain ?

Block Chain adalah salah satu wallet digital bg menyimpan Bitcoin & urusan transaksi keluar masuk. Block Chain adalah satu satunya wallet digital yg banyak digunakan oleh pemilik Bitcoin di seluruh dunia.

Baca juga  5 perbuatan bodoh pemandu yang anda juga lakukan
Bitcoin dan Ethereum, 2 matawang krypto yang mendapat sambutan hangat

🎓 Apa itu QR Code ?

QR Kod adalah Kod Bacaan bg Wallet Digital. Setiap Wallet Digital ada QR tersendiri. Selain menggunakn Wallet Address, urusan transaksi jg boleh dilakukan dgn hanya pengimbas (Scan) QR Kod melalui kamera smart phone atau tablet shj.

🎓 Apa itu Mining ?

Mining adalah bermaksud Melombong. Crypto Currency atau Matawang Maya dilombong di Internet menggunakan Mesin Miner berteknologi tinggi. Mesin Miner boleh dibeli jika mampu. Beberapa entiti atau company yg telah ditetapkan untuk urusan Mining di Block Chain.

🎓 Apa itu Trading ?

Trading adalah bermaksud Dagangan atau Urusan Jual Beli. Semua crypto currency didagangkan di platform2 yg tertentu atau secara terus kepada umum selepas mendapat hasil dari proses Mining.

🎓 Apa itu XE Currency ?

XE Currency adalah satu aplikasi dimana kita boleh melihat & membandingkn harga semasa Bitcoin dgn Matawang Fizikal yg lain di seluruh dunia. Itu adalah penunjuk aras harga semasa, mungkin utk urusan jual beli Bitcoin di kenakan caj samada dari individu, Trader atau Exchanger.

🎓 Apa itu Coin Market Cap ?

Coin Market Cap adalah satu platform website yg mana kita boleh menyemak kedudukan senarai Matawang Maya di seluruh dunia.

Harap info ini sangat bermanfaat untuk semua

LIKE dan FOLLOW Ohsempoi untuk update terkini di FacebookTwitter serta Telegram.

TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini