5 Tips Kurangkan Berat Badan Di Bulan Puasa.

tips kurus bulan puasa

Ramadhan merupakan satu peluang untuk mengurangkan berat badan bagi mereka yang mengalami masalah berat badan berlebihan.

Tetapi ada juga yang mendapat kesan di sebaliknya. Selepas sebulan berpuasa, berat badannya naik dengan mendadak. Seperti dipam-pam..

Amalan pemakanan sihat yang disarankan bagi mengurangkan berat badan ialah:

1# Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan gula, minyak serta lemak. Makanan ini mengandungi tinggi kalori. Jika anda tidak dapat menahan diri daripada mengambil makanan ini, ambillah dalam kuantiti yang sedikit.

2# Hadkan pengambilan air manis seperti air sirap atau kordial. Utamakan pengambilan air kosong dan jus buah-buahan yang tidak ditambah gula. Susu rendah lemak juga merupakan pilihan minuman yang baik.

3# Beri perhatian pada saiz hidangan anda. Kebiasaannya, kita akan makan dengan banyak apabila terlalu lapar. Oleh itu sentiasa ingat untuk mengekalkan saiz hidangan yang kecil, walaupun mengambil makanan yang rendah lemak.

4# Lebihkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan ini bukan sahaja mengenyangkan, malah boleh meningkatkan pengambilan serat harian anda.

5# Jangan lupa untuk melakukan senaman ringkas. Berpuasa bukan alasan untuk anda tidak melakukan senaman.

Amalkan 5 tips kurus di bulan Ramadhan ini dari hari pertama berpuasa sehingga ke hari terakhir, pasti anda akan mendapat berat badan idaman menjelang Hari Raya.


TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini