Pernah tak anda terima hadiah bunga segar dari pasangan? Berapa lama bunga tersebut boleh bertahan kekal segar sebelum layu. Kebiasaan jambangan bunga yang diterima perlu disimpan di dalam pasu bagi memastikan bunga tersebut bertahan lebih lama.

Mengekalkan kesegaran bunga sebenarnya bergantung kepada kemampuan kita menghalang atau mengurangkan pembiakan bakteria di dalam air dan dalam masa sama membekalkan zat kepada bunga. Berikut kami kongsikan tips yang boleh anda amalkan supaya bunga hadiah pemberian insan tersayang dijaga sebaik mungkin.

1. Penyembur rambut
Bahan semburan yang melekit pada semburan rambut akan membantu mengekalkan kesegaran bunga untuk tempoh lama daripada biasa. Sembur pada jarak sekaki daripada jambangan atau gubahan bunga dan sembur dengan sekilas atau pantas. Semburan hendaklah dilakukan pada bahagian bawah daun dan kelopak bunga.

2. Minuman berkarbonat
Tuang sehingga ¼ minuman berkarbonat ke dalam penutup botol minuman tersebut. Sukatan itu lalu dituang ke dalam pasu berisi air yang diletakkan jambangan bunga di dalamnya. Sebaiknya gunakan minuman berkarbonat jernih seperti sprite atau 100plus.

3. Gula
Gula akan menyegarkan bunga manakala cuka mencegah pembiakan bakteria.
Larutkan tiga sudu makan gula dan dua sudu cuka untuk setiap 1000 ml air hangat. Apabila menuangkan air tersebut ke dalam pasu pastikan air menenggelami 3-4 inci batang bunga.

4. Cuka epal
Campurkan dua sudu makan cuka epal dan dua sudu makan gula ke dalam pasu bunga sebelum memasukkan bunga ke dalamnya. Pastikan larutan ini diganti selang beberapa hari dengan larutan baru bagi mengekalkan kesegaran bunga.

Baca juga  Taman Tema Skytropolis Funland Di Genting Highland Kini Dibuka

5. Aspirin / panadol
Masukkan serbuk aspirin atau panadol yang dihancurkan ke dalam air sebelum anda memasukkan bunga-bunga ros. Jangan lupa tukar larutan air baru selang beberapa hari.

6. Duit syiling
Masukkan beberapa kepingan duit syiling ke dalam pasu berisi air. Bahan tembaga yang ada pada duit syiling bertindak sebagai bahan berasid yang akan membantutkan pembiakan bakteria.

7. Cecair peluntur
Kaedah ini dapat menghindarkan air menjadi keruh dan mengekang bakteria membiak. Campurkan sukatan ¼ sudu teh ke dalam seliter air. Tuangkan larutan ini ke dalam pasu sebelum memasukkan keratan bunga. Kaedah lain, tuang tiga titisan cecair peluntur bersama sesudu teh gula ke dalam seliter air. Cara ini juga dapat mengelakkan air menjadi keruh dan menghalang bakteria membiak.

8. Air suam
Masukkan keratan bunga segar ke dalam pasu berisi air suam. Hujung batang keratan bunga perlu dipotong menyerong terlebih dahulu. Simpan bekas berisi bunga tadi ke tempat dingin dan gelap untuk empat ke lima jam sebelum ia digubah.

Walaupun anda telah mengamalkan petua berikut tapi jangan lupa untuk berikan semburan air kepada kelopak bunga agar ia dapat bekalan air secukupnya.

LIKE dan FOLLOW Ohsempoi untuk update terkini di FacebookTwitter serta Telegram.

TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen anda
Sila masukkan nama anda disini