Lan Careno ─ author

Latest articles

Kenapanya Orang Kampung Lesu nampak macam Zombie?

Eh.. kenapanya orang kampung nampak lesu? dah hampir nampak macam zombie!! Mungkin dari krisis bekalan daging? Pelik kalau sebab krisis bekalan daging punca semua orang...

5 pemimpin negara termiskin di dunia

Jarang kita lihat ketua pemimpin sesebuah negara yang mengamalkan kehidupan serba sederhana seperti rakyat biasa. Kebanyakan negara memperuntukkan kemudahan khas kepada pemimpin sebagai kemudahan...

5 Peribahasa Melayu Yang Mengelirukan

Bahasa Melayu adalah bahasa yang sangat indah dan unik. Penggunaan bahasa melayu di zaman dahulu adalah lebih indah berbanding zaman sekarang. Rata-rata orang terdahulu...

3 makanan yang boleh mengurangkan keinginan seksual

Pernahkah pasangan anda mengatakan tidak kepada hubungan seks? Atau sering memberi alasan apabila diajak bersama. Jika ya, itu mungkin disebabkan keinginan seksual mereka telah...

Kisah disebalik penutupan Safari Lagoon Water Park iaitu taman tema air pertama di Malaysia yang dibina di atas bumbung.

Jika anda sering melalui Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) dari arah Cheras ke Ampang atau sebaliknya, pasti anda boleh lihat sebuah bangunan yang tertera...

“Sleep if u can” Applikasi Alarmy untuk mereka yang susah bangun tidur

Dah set alarm kat smartphone tapi bila bunyi terus off balik. Semudah itu jer. Lepas tu bila dah sedar dah terlambat. Siapa pernah macam...

10 Fakta menarik tentang Croatia

Piala Dunia FIFA 2018 sudah pun berakhir. Tahniah buat France kerana berjaya menjadi Juara Piala Dunia buat kali ke-2 selepas 20 tahun memenanginya iaitu...

10 langkah yang boleh diambil untuk pisahkan tempat tidur si kecil.

Jangan biarkan anak anda mengganggu kehidupan suami isteri anda. Asingkan tempat tidur anak sebelum terlambat. Semakin mereka membesar, semakin susah untuk mereka tidur sendirian. Masalah...

5 tanda penyaman udara anda perlu diservis

Alat penyaman udara kini sudah menjadi satu keperluan untuk kebanyakan rumah di Malaysia. Cuaca panas yang tidak menentu membuatkan sesi berehat di rumah bersama...

10 langkah yang boleh diamalkan apabila demam campak

Demam campak atau chicken pox adalah penyakit kulit yang sangat mudah dijangkiti. Kanak-kanak yang dijangkiti demam campak adalah dilarang untuk bergaul bersama kanak-kanak lain...

Fotografer ini mendedahkan bagaimana cara mendapatkan gambar kreatif

Kreatif dan menakjubkan. Jurugambar popular dari Brazil ini seringkali mendedahkan hasil gambarnya yang cukup mempersonakan serta bagaimana cara gambar itu diperolehi. Bagi Gilmar Silva, lokasi...

Apa yang ibu bapa perlu tahu apabila mempunyai anak G6PD Deficiency

Ibu bapa yang dimaklumkan oleh pihak hospital tentang keadaan bayi yang dikategorikan sebagai G6PD Deficiency tidak perlu panik dan susah hati kerana Kekurangan (deficiency)...

Find us on

Latest articles

- Advertisement - spot_imgspot_img

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ohsempoi/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373