FIVE Jenama Stesen Petrol Terbaru Bakal Beroperasi Di Malaysia- China Press.

0

Satu jenama baru petroleum, FIVE bakal menembusi pasaran Malaysia dengan pembukaan stesen petrol pertama di Malaysia pada bulan depan (Laporan: China Press). Jenama tersebut bakal dikendalikan oleh sebuah syarikat tempatan yang beroperasi di Pahang dan terlibat dalam perniagaan runcit petrol sejak 5 dekad yang lalu.

FIVE bakal menjadi syarikat bebas pertama yang tidak terikat dengan mana-mana organisasi besar lain di dalam perniagaan runcit petrol. Untuk makluman, kumpulan ini juga mewakili BHPetrol, yang turut beroperasi di bawah kendalian dealer, Seng Group.

Laporan China Press tidak menyatakan bilangan Stesen Petrol FIVE yang bakal dilancarkan nanti, termasuklah lokasi dan pembekal petrol. Stesen Petrol FIVE dijangka mula beroperasi pada Mac depan.

Tentang Seng Group.

Ditubuhkan pada tahun 1971, Seng Group bermula di Pahang dan mengendalikan stesen Esso dan Mobil ketika dua jenama ini menjalankan operasi mereka di Malaysia.

Seng Group juga menyediakan servis khidmat nasihat operasi kepada operator stesen petrol termasuklah pembinaan stesen petrol baru.

Aplikasi Remini Perbetulkan Gambar Blur Menjadi Lebih Jelas

Ada orang mampu pakai handphone canggih. Setiap gambar yang diambil nampak sharp dan cantik. Tapi kadang-kala ada sesetengah orang tak begitu bernasib baik. Dapat handphone yang biasa-biasa, bila ambil gambar dalam keadaan low light terus nampak blur-blur dan noise yang tinggi. Pasrah je la jawabnya kan.

Tapi itu dulu.. masa korang belum baca entri ni sebab dengan teknologi AI yang dah berkembang pesat, ada satu aplikasi yang dapat perbetulkan imej-imej yang tak berapa cun tu menjadi sesuatu gambar yang lebih menarik. Aplikasi tersebut yang dinamakan “Remini”.

Contoh, gambar dibawah. Asalnya gambar ni nampak tak berapa tajam dan penuh dengan noise.

Tapi selepas dimuat naik ke aplikasi Remini ini, tu dia.. cun woih. Teknologi AI yang terbina memperbetulkan imej menjadi lebih “bernyawa”.

Menarik bukan?

Aplikasi Remini ini hadir dengan trial version yang membolehkan pengguna memuat naik gambar yang ingin diperbetulkan sebanyak 3 keping. Namun sekiranya korang nak guna lebih lagi, boleh subscribe kepada akaun premium dengan harga semurah $4.99 sebulan.

Ala murah je tu. Dapat jadikan gambar yang kurang cantik menjadi gambar yang cun melecun, berbaloi apa. 🙂

10 Makanan Paling Menggemukkan Di Malaysia.

0

Antara masalah yang kebanyakan rakyat Malaysia terpaksa hadapi adalah risiko Obesiti atau masalah kegemukan. Selain daripada kurang masa untuk bersenam, pengambilan makanan yang tidak sihat juga menjadi punca utama. Apakah makanan yang tidak sihat itu?

10 Makanan Paling Menggemukkan di Malaysia.

1# Nasi Lemak

Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak (mengandungi karbohidrat,protein,lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau anda makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong(170 kalori) atau lauk yang lain, rasa rasa menggemukkan tak?

2# Roti Canai

Paling senang, paling cepat. Siapa yang tak suka kan? Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau anda makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi, lunch, dinner dan snek diantaranya anda nak makan apa? Bayangkan kalau berlari di treadmill atau jogging, kenalah berlari dalam 90min barulah bakar 600 kalori.

3# Nasi Goreng

Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang seimbang. Nilai kalori tinggi lebih kepada lemak dan karbohidrat. Kalau nak makan, cuba jangan lebih segenggam tangan.

4# Aiskrim

Ais krim memang sedap! Siapa tak nak. Lagi-lagi dengan cuaca di Malaysia yang panas 365 hari setahun. Tetapi ingat, ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori – dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu?

5# Burger Ramly

Sebenarnya bukanlah burger Ramly semata-mata. Burger memang tinggi kalori. Daging kisar tinggi nilai lemak. Satu hidangan burger biasanya lebih 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Agak agak berapa kalori?

6# Mee Kari

Hidangan mee dengan sup kari,santan. Menyelerakan! Kalori lebih kurang 500. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori.

7# Pisang Goreng @ Makanan Bergoreng

Rata-rata kebanyakan makanan bergoreng. Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) dan lagi-lagi kalau dipakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh kurangkan makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dll)

8# Susu Pekat Manis

Susu penuh krim ini sememangnya kurang elok untuk anda! Kandungan lemak tinggi dan walaupun ia ada sumber kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60kcal.

9# Roti Manis & Donut

Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tetapi roti manis seperti roti krim dan coklat memang tinggi dengan kandungan lemak dan karbohidrat. kalori. Boleh cuba roti wholemeal.

10# Mayonis

Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori (40g lemak). Memang kurang sihat jika anda penggemar mayonis yang tegar.

Jadi, tips kurus yang paling mudah adalah dengan mengurangkan pengambilan 10 benda di atas ini. Selesai!

Kenapa Masyarakat Cina Membakar Mercun Tengah-tengah Malam?

0

Kami pasti, banyak tempat di Malaysia bermula 12 tengah malam semalam dimeriahkan dengan bunyi mercun di sana sini. Acara pembakaran mercun ini dilakukan lebih kurang setengah ke sejam waktunya.

Sambutan Tahun Baru Cina sudah pun seminggu berlalu. Memang tidak dapat dinafikan sambutan Tahun Baru Cina mempunyai kepentingan dan makna yang mendalam bagi masyarakat Cina di serata dunia.

Aktiviti Wajib Tahun Baru Cina

Salah satu aktiviti wajib pada perayaan itu ialah membakar mercun.

Mercun merupakan ciptaan terawal orang Cina, sama seperti kompas, kain sutera dan tembikar. Ia dikatakan telah wujud sejak lebih 2,000 tahun lalu. Antara tujuan mercun dicipta ialah untuk digunakan di medan perang sebagai bahan letupan.

Mercun juga digunakan untuk sambutan keramaian dan perkahwinan, bertujuan untuk memeriahkan majlis, menarik perhatian orang ramai dan menimbulkan suasana ceria.

Pertama ialah mercun yang digunakan untuk upacara tertentu, misalnya pada majlis perkahwinan, pembukaan kedai baru dan hari perayaan.

Mercun itu dililit dengan kertas berwarna merah, diikat dan digantung secara memanjang dan akan menghasilkan letupan berturutan apabila dibakar. Warna merah melambangkan semangat, kegembiraan, nadi kehidupan dan paling penting, wang. Ia juga membawa maksud kemakmuran.

Satu lagi ialah untuk permainan dan dibakar bagi menghasilkan percikan api. Ia hadir dalam pelbagai bentuk seperti mercun roket dan mercun katak.

Tahun Baru Cina Disambut Selama 15 Hari.

Perayaan Tahun Baru Cina akan disambut selama 15 hari dan mempunyai tiga hari utama.

Pertama ialah hari pertama tahun baru mengikut kalendar masyarakat Cina di mana mercun akan dibakar pada pukul 12 tengah malam.

Masyarakat Cina Hokkien pula akan meraikannya pada hari kesembilan dan pada 15 haribulan, perayaan Capgome diadakan, menandakan berakhirnya sambutan Tahun Baru Cina.

Sungguhpun aktiviti bermain dan menjual mercun telah diharamkan di negara ini, ia masih dibolehkan pada hari-hari perayaan, lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan tradisi dan budaya masyarakat sejak dulu lagi.

China – Negara Pertama Hasilkan Mercun.

Di China, negara pertama di dunia yang menghasilkan mercun, kini mengharamkan permainan bahan letupan itu di bandar-bandar utamanya kecuali pada perayaan tertentu.

Sekiranya pada hari perayaan ia tidak menjadi masalah. Bagaimanapun, kebenaran daripada pihak berkuasa adalah perlu jika ia dijalankan pada hari-hari biasa, misalnya untuk majlis perkahwinan.

Pembakaran mercun juga tidak dibuat sesuka hati, sebaliknya hanya dilakukan di kawasan yang terhad seperti di halaman rumah atau di hadapan kedai.

Apabila orang bakar mercun, kita dapat tahu suatu kejadian yang baik sedang berlaku.

Ia dibakar untuk menghalau benda-benda yang tidak baik seperti semangat jahat dan hantu serta menghalang perkara buruk datang menghampiri.

Tujuan orang Cina membakar mercun adalah untuk mendapatkan bunyi yang kuat. Lagi bising lagi bagus. Namun, pembakaran mercun sekarang ini lebih kepada untuk kegembiraan dan lambang kemewahan.

Jadi, dengan perkongsian ini, masyarakat selain Cina di Malaysia ini dapat memahami sedikit sebanyak tentang kepercayaan masyarakat Cina. Kita raikan perbezaan ini. Bagusnya jika kit boleh bersabar sedikit (lebih kurang sejam) sekiranya kawasan perumahan anda ibarat berada di medan perang pada waktu tengah malam, pada tarikh-tarikh tertentu seperti semalam!

Pengurangan Kadar Tol PLUS 18% Bermula 1 Februari 2020. Syukurlah.

0

Pengurangan kadar tol Lebuhraya Plus Malaysia Bhd (PLUS) sebanyak 18 peratus telah pun berkuat kuasa bermula jam 12 tengah malam, 1 Februari 2020.

Kadar Tol Turun 18%.

Diskaun kadar tol sebanyak 18 peratus tersebut diberikan kepada kenderaan penumpang, bas dan teksi di Lebuhraya Utara Selatan termasuk Lebuhraya Baru Lembah Kelang (NKVE), Lebuhraya Seremban–Port Dickson (SPDH), Lebuhraya Utara-Selatan Lingkaran Tengah (ELITE), Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia–Singapura (LINKEDUA), Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT 2), Lebuhraya Butterworth–Kulim (BKE) dan Jambatan Pulau Pinang.

kadar tol PLUS

Walaupun tak dapat nak hapuskan tol, pengurangan harga tol pun sudah cukup gembira buat kami semua. Konsepnya, hendaklah sentiasa bersyukur. Kita raikan ini terlebih dahulu. Pada masa mendatang kita minta sesuatu yang lebih baik!

Kadar Tol Kekal Sehingga Tahun 2058.

Kadar tol untuk kenderaan komersial akan terus kekal pada kadar tol semasa tanpa peningkatan sehingga tamat tempoh konsesi. Ini berikutan keputusan Mesyuarat Jemaah Menteri untuk menstrukturkan semula konsesi PLUS bagi memberikan penjimatan sebanyak RM42 bilion sepanjang tempoh konsesi baharu sehingga 2058. Wow!

Pihak kerajaan yakin keputusan itu akan memberi banyak manfaat melalui pengurangan beban kadar tol dan pada masa sama membolehkan PLUS untuk terus beroperasi dengan kedudukan kewangan yang baik.

Kerajaan juga tidak lagi akan menanggung beban membayar pampasan kepada PLUS yang bakal menjimatkan RM42 bilion sepanjang tempoh konsesi itu sekali gus penjimatan itu boleh digunakan oleh kerajaan untuk inisiatif yang menguntungkan rakyat.

Kami berharap dengan penurunan kadar tol PLUS ini, tidak akan menambahkan lagi kadar kesesakan yang sentiasa berlalu di Lebuhraya Utara-Selatan ini.

Penat aih bayar tol tapi sesak!

Tafsiran Mimpi Suami Curang.

0

Bermimpi suami curang dengan wanita lain atau mimpi ada wanita menyiram pokok yang anda tanam merupakan sebuah mimpi yang biasa dialami oleh wanita yang sudah berumahtangga.

Sebahagian orang mentafsirkan mimpi itu adalah suatu kejadian yang akan berlaku di hadapan hari yang bakal menimpa kita.

Sebahagian juga beranggapan ia hanyalah mainan tidur, namun dalam kes sebegini pernah kami membaca satu kisah dimana seseorang wanita mengalami mimpi buruk dan juga mimpi ngeri berkali kali akibat perbuatan orang.

Bahkan mimpi itu datang berulang-ulang kali sehingga mangsa datang berjumpa dengan seorang ustazah untuk mengertikan mimpinya itu. Menurut ustazah itu, wanita itu mengalami mimpi yang sedekian rupa kerana ada seseorang yang cemburu melihat kebahagiaan mangsa dan suaminya.

Sekiranya anda sering mengalami mimpi-mimpi buruk sewaktu tidur, anda mungkin boleh cuba kaedah ini:

  1. Berwudhu
  2. Membersihkan selimut dengan bismillah
  3. Berbaring di sisi sebelah kanan (posisi jantung di atas)
  4. Menghadap kiblat
  5. Membaca taawwudz, dilanjutkan membaca surat al-Ikhlash dan muawwidzatain (al-Falaq dan an-Naas) (masing-masing sekali dibaca tiga kali seraya menangkupkan kedua telapak tangan, meniupnya, dan mengusapkannya ke bagian tubuh yang terjangkau)
  6. Membaca tasbih (33 kali), tahmid (33 kali), dan takbir (34 kali)
  7. Membaca Ayat Kursi dan dua ayat terakhir surat al-Baqarah
  8. Berdoa dengan doa yang diajarkan Nabi
  9. Beristighfar dan melakukan muhasabah sampai tertidur. [Pirman / Kisahikmah]

Berikut tafsiran mimpi suami curang:

Bermimpi pergi kesuatu majlis bersama suami
– Anda akan berpisah dengan suami anda kemudian dia akan kahwin dengan wanita lain…..

Bermimpi suami tidur dengan wanita lain
– Kehidupan rumah tangga akan hancur….

Bermimpi tanaman yang anda tanam di siram orang lain
– Ada orang lain yang cuba mengganggu keharmonian rumah tangga anda,dimana kemudian pasangan anda akan berbuat curang.

Bermimpi bergaduh dengan suami
– Salah seorang pasangan akan ditimpa satu penyakit.

Bermimpi keluar darah dari faraj
– Rahsia yang tidak diketahuai suami anda perlu di selesaikan dengan cepat,kalau tidak anda sendiri yang akan menanggung akibatnya.

Bermimpi berdua dalam bilik
– Akan ada masalah kecil yang akan menjadi besar.

Bermimpi didatangi seorang wanita mengandung mengaku isteri suami anda
– Seseorang telah menabur fitnah kepada suami atau anda.

Mimpi tidur dengan lelaki lain
– Anda sebenarnya tahu tentang makna mimpi itu,anda mempunyai seseorang yang spesial namun anda masih ragu untuk mengakuinya pada masa yang sama anda berusaha untuk bersamanya tanpa diketahui suami,jika anda melanjutkan kearah yang salah rumah tangga anda akan hancur.

Senarai di atas bukanlah tepat 100%. Jangan apabila bermimpi, apabila terjaga terus menyerang suami anda. Selidik dulu. Jangan percaya bulat-bulat. Kan mimpi ni hanyalah permainan sewaktu tidur, atau mungkin juga gangguan syaitan.

Bulu tangkis plastik akan digunakan dalam sukan badminton antarabangsa bermula 2021

0

Macam tak percaya tapi itulah perubahan yang akan berlaku dalam dunia badminton selepas ini apabila Persatuan Badminton Dunia (BWF) telah meluluskan penggunaan bulu tangkis sintetik dalam semua kejohanan badminton peringkat antarabangsa yang akan bermula pada tahun 2021.

Shuttlecock on blue

Keputusan ini dibuat di atas beberapa faktor antaranya bagi meningkatkan mutu permainan badminton serta mengurangkan kebergantungan terhadap bulu asli sekaligus memelihara alam sekitar.

BWF menyatakan selepas ujian berterusan ke atas pelbagai prototaip yang dijalankan sewaktu pembangunan melalui kerjasama teknologi bersama Yonex, bulu tangkis sintetik didapati lebih tahan lama dan jimat berbanding penggunaan bulu asli.

Ujian dan kajian yang dibuat mendapati bulu tangkis sintetik mengurangkan penggunaan sehingga 25% kerana daya ketahanannya yang lebih tinggi.

Setiausaha Agong BWF, Thomas Lund, berkata “Kami dapati daripada beberapa pemain elit yang terlibat dalam ujian, mereka dapat menyesuaikan diri dengan perbezaan kecil di antara versi bulu tangkis sintetik dan bulu tangkis asli dengan cepat. Jadi, ia satu berita baik untuk prestasi bulu tangkis itu.

“Kami amat teruja dengan hasil daripada projek ini dan mahu melihat bulu tangkis sintetik ini berkembang lagi. Terima kasih tidak terhingga perlu diberikan kepada Yonex atas kerja keras mereka, inovasi dan kesungguhan yang dilakukan sejak lima tahun lalu,” kata Lund dalam satu kenyataan.

Pwndapat admin, perubahan ini mungkin mengambil masa untuk diterima sama ada pemain sendiri atau peminat dunia sukan badminton namun ia sesuatu yang positif untuk dilihat sejauh mana ia memberikan impak kepada pembangunan sukan badminton.

Stock vaksin Influenza habis. Ibu bapa jangan panik. Ikuti langkah pencegahan berikut.

Kes yang menyerang ramai orang terutamanya kanak-kanak disebabkan virus influenza kini semakin meningkat. Ramai ibu bapa yang mula panik sehingga menyerbu kebanyakan klinik yang menyediakan vaksin influenza. Namun kini, stock vaksin influenza dikebanyakan klinik telah habis dan dijangka akan diperolehi pada bulan Februari 2020.

Ibu bapa dinasihatkan supaya tidak panik dan sentiasa memantau kesihatan anak anda. Antara simptom yang perlu diberi perhatian adalah :

  • Demam teruk yang berpanjangan.
  • Suhu badan tinggi melebihi 38c.
  • Suhu badan tidak menurun walaupun diberikan ubat.
  • Batuk kering yang semakin teruk dari hari ke hari sehingga menyebabkan sakit tekak.
  • Kerap bersin walaupun hidung kering dan tidak berair.
  • Badan terasa lemah dan sendi terasa sakit. Malah kepala juga terasa sakit.

Ibu bapa perlu tahu bahawa demam influenza adalah seakan demam selsema, maka jangan sesekali memandang remeh apabila anak anda dijangkiti demam selsema. Bagi mencegah dari dijangkiti virus influenza, berikut ada beberapa tips yang mungkin boleh dijadikan panduan kepada ibu bapa:

  • Bawa sanitizer kemana sahaja anda pergi. Bekalkan juga sanitizer kepada anak yang bersekolah supaya mereka boleh menggunakannya ketika di sekolah.
  • Pastikan wet tisu anti bacteria sentiasa bersama anda. Gunakan wet tisu tersebut untuk lap apa sahaja permukaan yang terdedah.
  • Pakai penutup mulut terutama ketika berhadapan dengan public.
  • Kerap minum air. Pastikan tekak sentiasa basah dan tidak kering.
  • Elakkan dari pergi tempat yang berisiko terutamanya klinik dan hospital jika tidak perlu.
  • Kurangkan aktiviti luar rumah.
  • Spray udara dalam rumah dengan spray pembunuh bakteria seperti spray Dettol di farmasi.

‘See my level’ vs ‘Not my level’…

0

Siapa yang tidak kenal dengan bekas pengacara Anugerah Juara Lagu yang kini lebih dikenali sebagai Diva AA iaitu Azwan Ali. Trademark beliau yang sering menggunakan perkataan ‘see my level’ tiba-tiba dibidas oleh kenyataan seorang pengguna twitter yang menjawab pertanyaan Diva AA dengan ungkapan ‘Not my level’.

Diva AA atau nama penuhnya Mohamed Azwan bin Ali bakal menyambut hari kelahirannya yang ke-54 pada 13 Februari 2020 telah bertanyakan kepada pengikutnya siapakah yang berminat untuk menyertai sambutan majlis hari lahir yang akan diadakan nanti. Pengikutnya yang menggunakan akaun twitter Lan Careno telah menjawab “Tak nak, not my level” telah mengundang rasa marah Diva AA sehingga beliau mengeluarkan kata-kata kesat terhadap pengguna akaun tersebut.

Mendakwa bahawa beliau hanya berniat untuk bergurau dengan Diva AA, tidak menyangka akan dimarah menggunakan kata-kata yang tidak sopan.

Menurut Lan Careno, beliau sebelum ini mengikuti akaun twitter Diva AA kerana rasa terhibur dengan gelagat pengacara tersebut yang dikatakan sangat diva dan kini beliau telah disekat dari mengikuti akaun twitter selebriti tersebut.

“Berakhir sudah hiburan aku kat Twitter,” begitulah luahan pemilik akaun twitter tersebut yang telah memuat naik screenshot kemarahan selebriti tersebut yang telah mendapat lebih 9,000 retweet dari warga twitter. Rata-rata warga twitter mengecam Diva AA yang dianggap keterlaluan dalam mengeluarkan kata-kata.

Serai Sebagai Straw, Boleh Pergi Jauh Ke Ni?.

0

Anda kenal kan tumbuhan Serai? Alaaa yang orang buat bahan untuk memasak tu.. Antara menu masakan yang menggunakan serai ialah Rendang dan Masak Lemak

Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) telah mencadangkan Serai untuk menggantikan penggunaan straw yang dikenal pasti menjadi salah satu sampah yang mencemarkan alam dan membahayakan hidupan terutama hidupan laut.

Menurut KADA, ada 27 jenis Serai yang tumbuh di Malaysia ni. Untuk menjadikannya sebagai alat penyedut minuman (straw), Serai yang paling sesuai adalah Serai Buluh. Ini adalah kerana ia berbentuk silinder dan agak tahan.

Bahagian luar Serai sahaja yang dijadikan straw. Manakala bahagian dalam masih boleh digunakan untuk bahan masakan. Jadi, penggunaan Serai menjadi semakin meluas sekaligus akan meningkatkan penggunaan Serai.

Bagus cadangan ini. Setidak-tidaknya ia menampakkan usaha berterusan Malaysia untuk mengurangkan pencemaran bumi kita. Cuma harapan kita, biarlah usaha ini dapat dijadikan usaha yang serius dan disokong oleh banyak pihak secara menyeluruh di pelbagai peringkat. Kita tak mahu ianya seperti hangat-hangat tahi ayam sahaja.

Selain daripada dapat mengurangkan pencemaran alam sekitari, penggunaan Serai sebagai straw juga dilihat boleh meningkatkan taraf ekonomi petani kita. Mereka boleh menjadikan tanaman Serai sebagai punca pendapatan mereka jika Serai dapat dikomersilkan seperti cadangan KADA.

Pengunaan straw Serai akan diperluaskan ke kafe hospital HUSM Kubang Kerian untuk digunakan oleh orang ramai dan juga pesakit jika cadangan rasmi KADA kepada pihak hospital dipersetujui nanti.

Apa kata anda? Agak-agak penggunaan straw Serai ini akan menjadi popular dan mendapat sambutan ataupun hanya dipandang sepi?